AIKIDO Škola Za Djecu

Druženje, igranje i korištenje mašte su sastavni dio odrastanja naših mališana. Mogućnost i dopuštenje da sve to odrade na jedan bezbjedan način je od suštinskog značaja.

Iako odrasli mogu vježbati AIKIDO i tim svjesno razvijati unutrašnji mir, opuštenost i usvojiti principe samoobrane, djeca uglavnom neće razmišljati o ovim kategorijama!

Zašto je onda AIKIDO dobra ideja za djecu? Iz jednog prostog razloga, uči ih smirenosti.

Naravno, djeca u suštini nisu mirna, već naprotiv, zdravo dijete je vrlo živahno, ALI, AIKIDO im daje izbor i mogućnost da budu fokusirani u trenucima kada im je to je najpotrebnije, dok se igraju, sjede u školi, rade domaći zadatak ili dok se bave sportom.

Vježbajući AIKIDO i razvijajući harmoniju u interakciji sa spoljnjim svijetom, djeca postaju istinski mirnija i pažljivija, dajući im dobru bazu za savladavanje budućih životnih izazova.

Za dječje samopouzdanje i sreću vrlo je važno kako će se odnositi prema konfliktnim situacijama u okolini gdje žive pa i u školskom dvorištu. AIKIDO nas uči praktičnim znanjima samoodbrane i ne zahtijeva snagu i atletsku građu. Principi efikasnosti odbrambenih tehnika važe podjednako i za sitnije i za one krupne jer u AIKIDO-u je najvažniji mentalni fokus, sposobnost da se ostane miran i da se djeluje sa vjerom u sebe!

Kako napredovati u AIKIDO-u? Vrlo jednostavno 🙂

Ključ za postizanje napretka u AIKIDO-u je prije svega POZITIVAN STAV i ISTRAJNOST U RADU. Postoje li bolje osobine za mališane od ovih!?

Časovi AIKIDO-a za djecu se odvijaju u sigurnom okruženju i sa velikom interakcijom učitelja, promovišući zabavan karakter učenja. Takav pristup svakako doprinosi pozitivnom stavu djeteta i daje dobru osnovu da u periodu odrastanja ono shvati ozbiljnu stranu proučavanja jedne borilačke vještine.

Druženje, igranje i korištenje mašte su sastavni dio odrastanja naših mališana. Mogućnost i dopuštenje da sve to odrade na jedan bezbjedan način je od suštinskog značaja jer istražujući svoje granice, djeca otvaraju svoja nova mala kraljevsta u sebi i u svijetu u kojem žive.

Djeca imaju sposobnost da veoma brzo kroz vježbu i igru upiju tj. nauče osnovne principe AIKIDO-a. Oni prosto bivaju uvučeni u aktivnosti jer im je to zabavno, a kroz zabavu dobijaju dodatne pogodnosti, kao što je povećana svijest o okolini i bolja percepcija o namjerama drugih. Samim tim, imaju priliku pripremiti sebe na korak dalje, da istraže svoje mogućnosti, da usresrede svoju pažnju na bitno, da se poboljšaju na psihičkom, emocionalnom i mentalnom planu i izvan granica koje su sami sebi postavili!

AIKIDO uči djecu “Kako biti jak” i “kako da izgledaju cool”, izvojevajući pobjedu bez borbe.

Otkrivaju da je ostati miran i opušten puno važnije i bolje od ljutnje, upotrebe sile i ispoljavanja agresije. Uče se preuzimanju odgovornosti, uče da rade prave stvari, čak i bez nagrade, tretirajući jedni druge s poštovanjem i ljubaznošću.

AIKIDO je vježba za um i tijelo, vježba za čitav život. Previše “ozbiljan” pristup životu obično ne daje najbolje rezultate! Za razliku od toga AIKIDO pruža najviše u opuštenosti i u harmoniji, a učeći to u praksi, naši mališani po automatizmu primjenjuju te  principe u svojim životima, kreirajući dobru osnovu za bolje ljude sjutra.

AIKIDO djeci pruža pozitivan pogled na svijet, a pozitivan stav uči ih da u cilju stvaranja nečeg vrijednijeg, moraju raditi u skladu sa svojom okolinom i ljudima koji ih okružuju. I, ako im je razmišljanje ispravno, a um britak, miran i pozitivan, onda mogu napraviti nešto dobro u svom životu kakve god planove Univerzum imao za njih 🙂

 

One thought on “AIKIDO Škola Za Djecu”

  1. Ovo sa djecom je nekako baš inspirativno 🙂
    Boki, hvala ti na ovom izvrsnom postu kojim si baš upotpunio priču oko škole AIKIDO-a za djecu koju smo počeli.
    Nadam se da je ovo samo prvi u nizu tekstova za koje si dobio inspiraciju 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.