Nivoi DAN zvanja i njihov smisao

Napisao Nobuyoshi TAMURA Shihan.

SHODAN (初段) – Prvi DAN:
SHO je početak, ono što započinje.
Tijelo napokon uspjeva u pokušaju da odgovori na naredbe i da reprodukuje tehničke forme. Počinjemo dobijati nejasnu ideju o tome što je AIKIDO. U ovoj fazi moramo da se trudimo da vježbamo ili demonstriramo, polako ako je potrebno, ali uz maksimalnu preciznost i tačnost.

NIDAN (弐 段) – Drugi DAN:
Dok se prvom Danu dodaju snaga i brzina, manifestuje se veća mentalna stabilnost. Ovaj napredak učenik doživljava kao samorazvoj. Ispitivač bi trebalo da prepozna ovaj razvoj na osnovu toga što primjećuje da učenikov rad zadobija određenu formu i da se kreće u određenom pravcu.   

SANDAN (参段) – Treći DAN:
Ovo je faza u kojoj počinjemo da shvatamo koncept Kokyū-Ryoku. To je ulazak u duhovnu dimenziju AIKIDO-a. Do izražaja počinju da dolaze tehnička gracioznost, oštrina i efikasnost. Na ovom nivou može početi da podučava početnike.

YONDAN (四段) – Četvrti DAN:
Na ovom tehnički naprednom nivou počinju da se stiču uvidi u principe na kojima se tehnike zasnivaju. Na ovom nivou može da zamijeni Učitelja kada je to neophodno.

GODAN (伍 段) – Peti DAN:
Oslobađajući se robovanja vasnjskom aspektu tehnika, umjetnost je usklašena sa principima i duh se počinje oslobađati forme. Ovisno o situaciji pojavljuju se nove tehnike.

ROKUDAN (六 段) – Šesti DAN:
Izvođenje tehnika postaje izvrsno, a pokreti fluidni i moćni. Posmatrač mora da osjeti staloženost koju taj napredak donosi. Snaga i fizička fleksibilnost kao i bistrina uma sjedinjuju se u pokretu, a ispoljavaju se i u svakodnevnom životu.

SHICHIDAN (七 段) – Sedmi DAN:
Biće se oslobađa svojih zamračenja i pojavljuje se u svojoj pravoj prirodi, manifestujući svoje istinsko ja. Oslobođen svake vezanosti, on doživljava radost življenja ovdje i sada.

HACHIDAN (八段) – Osmi DAN:
Iznad života i smrti, bistrog i otvorenog uma, sposoban da spaja suprotnosti, on odbija da se bori, odbija da ima neprijatelje. Bez borbe, bez neprijatelja, on je vječiti pobjednik. O Sensei je ovo objasnio na sljedeći način: “Pred neprijateljem je dovoljno da stojim i ništa više.”
Bez smetnje je slobodan, slobodan u svojoj slobodi. Njegova vizija obuhvaća i usklađuje cjelinu.
Ali, ovdje ništa ne staje. Čak i najbistrija voda se može zamutiti u jezeru pa zato nikada ne treba zaboraviti duh početnika koji radi svoj prvi korak.