Sklad Uma I Tijela Ogleda Se U Stavu

“Dobar stav i dobro držanje odražavaju pravilno stanje uma” – Morihej Uješiba

Govor tijela utiče na to kako nas drugi vide, ali zanimljivo, on takođe može izmijeniti i način na koji mi vidimo sami sebe.

Ovo je jedna od poruka koju nam upućuje psiholog Amy Cuddy u svom ultra popularnom nastupu “Tvoj govor tijela, oblikuje ono ko si ti” na TED konferenciji.

Ona navodi da stajanje u položaju punom samopouzdanja, čak i onda kada se ne osjećamo tako, može pozitivno uticati na hemiju u našem mozgu.

To znači da način na koji nosimo svoje tijelo, šalje poruku ne samo drugima, već i nama samima. Kada hodamo kao neko sa puno samopouzdanja, mi zapravo tako uvećavamo svoje samopouzdanje.

“Dobar stav i dobro držanje odražavaju pravilno stanje uma” – Morihej Uješiba

Ispravi se, podigni glavu, popravi stav, čuje se često na našim AIKIDO treninzima. S razlogom.

To je poruka umu da koriguje tijelo, to je put ka dobrom kamae stavu, onom koji govori o korektnom stanju uma, to je kažu put ka onom stanju bića, zahvaljujući kojem je Majstor čaja uspio da pobijedi samuraja.

2 thoughts on “Sklad Uma I Tijela Ogleda Se U Stavu”

 1. Pekoni, moćan članak! Odlično si upotpunio priču o držanju bića. Dao si jedan novi moderan pogled na spregu tijela i uma.

  Izdvojio bih dvije stvari iz Ejmine prezentacije – Uticaj tijela na hemiju u mozgu i Energijsko poziranje (power posing). Ono što sam prvo pomislio je Uješibine riječi “Napunite se Ki energijom” prilikom zauzimanja kamae stava tijela, a onda sam pomislio na odnos testosterona i kortizola u njegovoj glavi dok se puni Ki energijom. Sigurno mu je kortizol stabilna nula. 🙂 Energijsko poziranje, kako objašnjava Ejmi, dovodi do opisane hemije u mozgu, a za to treba svega 2 minuta držanja tijela u moćnim pozama. Pa na svakom zagrijavanju prije treninga mi radimo neke elemente energijskog poziranja. Recimo ono kada iz neutralnog položaja se spuštamo u naš “rvački” stav (slično kao shiko dachi) i ostajemo u njemu, pa onda opet nazad i ponavljanje tog ciklusa. 2 min u shiko dachi položaju, je za mene moćna pozicija, kortizol pada sigurno, dovoljno da se na treningu osjećamo ispunjeni energijom.

 2. Pekoni ovo je zaista ozbiljno razmišljanje i vrhunski postavljen post jer si golemu priču uz svoj lični pečat i reference na druge sadržaje upakovao u relativno malo teksta.
  Slažem se sa Zekovim komentarom i iskreno čestitam ti na ideji i njenoj realizaciji.
  No, da ne ostanem samo na tome i mene su “takla” dva momenta iz Ejminog izlaganja koja ću izdvojiti jer su me navela na razmišljanje o borbi i usavršavanju u kontekstu čitave priče.
  Jedan od njih je onaj u kojem Ejmi govori o neverbalnom ponašanju – jeziku. Ona kaže da kada razmišljamo o neverbalnom ponašanju ili govoru tijela, razmišljamo o komunikaciji, a kada razmišljamo o komunikaciji, mislimo na interakciju.
  I zaista, pitam se da li sam borbu sa svim njenim aspektima počev od mentalnog preko psihološkog pa do onog fizičkog ikad pasmatrao kao interakciju između suparnika?!? Šta je to što borbom suparnici žele da iskomuniciraju jedan sa drugim?!? Evo, recimo u dva slučaja koja ću ovdje uzeti kao ekstremna – u kontekstu “sportske” borbe i u kontekstu borbe “na život i smrt”.
  Ovdje ću stati je se bojim se da ne “odlutam” previše obzirom da samo dajem komentar na Peđin post, ali eto teme za razmišljanje.
  Drugi momenat iz Ejminog izlaganja je činjenica gdje kaže da kandidatkinja o kojoj govori nije odglumila samo tada da bi uspjela već da je ona zapravo nastavila da glumi sve dok to nije postala… i tako doživjela promjenu.
  Zar nije fantastično!? Prepoznajete li obrazac? 🙂
  Obzirom da ove opservacije i pitanja koja proističu iz njih prevazilaze formu komentara na post, završiću ovdje, ali sa porukom. AIKIDO kao sistem borenja, umjetnost i filozofska postavka daje odgovore na pitanja koja su ovdje postavljena i omogućava kontinuiran razvoj ličnosti svakog pojedinca… sve u skladu sa ličnom željom i težnjom.

Postavi odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.